www.mlyk.net |  Български | English
Начало » Интервюта » avtora.com 2011

Млък!: Не искаме да се лишаваме от нищо, което ни харесва!

от Стефан Стефанов | 23.11.2011

Млък!: Не искаме да се лишаваме от нищо, което ни харесва!

Музикантите от Млък! винаги са били всичко останало, но не и обикновена банда и това си личи в много отношения. Парчетата им са на български и английски, а стилът им е самобитен микс от всичко, което може да се изсвири на китари. Преди време момчетата възпяха древната истина, че всеки мрази красивите и умните, а на всичкото отгоре последният албум на бандата - Space Pig, не е нищо друго освен 40-минутна лудница в Млък! темпо, която описва приключенията на космическо прасе, дошло да спаси Земята от двукраките прасета. Албумът, чиято концептуалност разчупва клишетата в българската музикална действителност, е само част от нещата, на които вокалистът на Млък! - Дедо Крас, се спря в интервю за Avtora.com

Стефан Стефанов: Казвате се Млък!, но не сте известни като много мълчаливи. Как се появи това име?

Дедо Крас: Напротив, мълчаливи сме, или поне аз съм мълчалив, и това донякъде е автопародия.

За име на групата търсех нещо, което да е кратко и многозначително, както и недвусмислено.  Тогава поне си мислех така, сега не знам дали има такъв ефект, какъвто съм си представял, защото съм забравил какво съм си представял.

.: Кои артисти ви вдъхновяват, или ви вдъхновява ежедневната житейска "супа"?

Дедо Крас: Вдъхновяват ни и артистите, и житейското. Така че освен супата, вдъхновение са артисти като Madness, Faith Nо More, а в началото мисля, че и System of a Down. Слушаме и пънк, ска, прогресив - въобще всякакви неща.

.: Как се получи този микс от разнообразни стилове, който свирите?

Дедо Крас: Аз лично слушам толкова много музика, пиша и песните на групата. В общи линии съм като децата - искам и луканка, и шоколад, и супа едновременно.

Не искам да се лишавам от нищо, което ми харесва. Има доста хора, които се кефят на този микс, защото в тази "супа" ние си правим нещо като собствен стил. Слагаме в него, каквото ни харесва.

.: Какво най-много харесват Млък! с три думи?

Дедо Крас: Разнообразието, енергията, настроението.

.: Една от вашите песни - "Всеки мрази красивите и умните", се въртя в ефира на английското радио Pulse Rated. Как се отрази това на групата?

Дедо Крас: Не сме изкарали пари, ако това питаш! (смее се)... Факт е, че доста хора чуха за нас посредством тази изява и мисля, че ни се отрази много добре.

A и беше много ласкаещо да получим ефирно време в държава като Великобиртания, още повече с песен за едно малтретирано дете... Мисля, че се получи доста добре.

.: Песента беше на български, нали така?

Дедо Крас: Има и английска версия, която изпратихме и в която се пее горе-долу същото. Така че смятам, че максимално сме използвали потенциала на песента и разбира се – всеки мрази красивите и умните!

.: Интернет помага ли на българските музиканти?

Дедо Крас: Вярвам, че интернет помага не само на българските музиканти. Също така помогна и на индустрията да умре. Въпреки че в България така или иначе няма индустрия и в този смисъл, не мисля, че интернет се е отразил по някакъв негативен начин при нас.

.: Имате едно парче, озаглавено "Мързи ме". Вие как борите мързела?

Дедо Крас: Аз не боря мързела, а му се отдавам изцяло и това е просто, защото не смятам, че трудът е добродетел и ценност. Именно затова не мисля, че е кофти да те мързи.

.: А защо възпяхте точно мързела?

Дедо Крас: Защото точно тогава, мисля, че се бях върнал от Англия, нямах работа и ми беше супер яко! (смее се)...  А и според мен, това е едно доста ведро и позитивно парче, въпреки някои философски нотки, но цялата тази философия така или иначе се разтваря в морето от мързел.

.: Последният ви албум е Space Pig. Успя ли космическото прасе  да се пребори със свинщината на Земята?

Дедо Крас: Не, защото хората са по-големи прасета. И въпреки всички негови свръхсили и  огромното му добро сърце, не му се получиха нещата на Земята и се наложи да подвие свинска опашка и да се прибере в Космоса.

.: Концептуалните албуми не са много на почит в България. Как ви хрумна тази идея?

Дедо Крас: Нашата концепция е да смесваме много стилове и в един момент си казах: Абе, защо не направим едно голямо парче в добрите традиции на Pink Floyd и Genesis, но да няма нищо общо с тях, разбира се?! Да смесим нашите стилове - в парчето да има тежък рок, пънк и ска, хоро и рокендрол, всякакви неща! 

Вече бях измислил това, което се оказа началото на историята, и реших да я довърша, след като така и така съм приземил прасето.

.: В албума има комикс от румънски художник? Как се случи това?

Дедо Крас: Ами този пич, Дан Панайтеску, ни беше гледал на Bestival в Румъния, където свирихме през 2007 г. Неговата компания много ни бяха харесали и ни поканиха да направим още един концерт там. Така започна едно приятелство и взаимно възхищение.

Когато цялата концепция на албума беше готова, решихме, че няма да е лошо идеята ми да се пренесе на комикс.

Струва ми  се, че ако изключим големите продажби на албума, които така и не се състояха, всичко останало около него се получи много лесно и натурално. И си мисля, че точно така трябва да се правят нещата.

.: Може би следващият път трябва да направите комикс с група Млък! като главни герои?

Дедо Крас: Ние така или иначе сме като анимационни герои, а и според мен, някои от нашите музиканти доста добре се изявиха в клипа към песента "Мързи ме". Така че, да, може да направим комикс. Ако с всеки следващ албум трябва да "бием" предишния, то може би ще направим двоен концептуален албум.

.: Вашата Млък! рецепта за добро настроение? Какво те прави щастлив и доволен?

Дедо Крас: Вероятно това, което прави всички доволни - да правя това, което обичам да правя.

Така че, ако хората обичат да мързелуват, да се черпят и да се отдават на забавления, които други биха нарекли примитивни, въобще не би трябвало да се съобразяват с това, което т. нар. добър вкус повелява. 
 

 

Балканозавър

 

 

 

Facebook